Hoofdstuk 4: Plugins installeren

Plugins installeren

Er zijn legio plug-ins te vinden in de database van WordPress. Voor elke oplossing, koppeling, functie of widget is bijna wel een oplossing. Meestal zelfs meerdere. Hoe weet je nou waar je op moet zoeken en welke je moet hebben?

In dit hoofdstuk leer je hoe je de plugins zoekt en installeert, en hoe je de meest essentiële plugins moet instellen.

Plugins zoeken en installeren

  • Ga naar Plugins > Nieuwe plugin
  • Typ een zoekopdracht in
  • Of: klik op Uitgelichte, Populairste of Nieuwste
  • Klik bij de gewenste plugin op “Nu Installeren”
  • Als de installatie voltooid is klik je op “Activeren”
  • Klaar, de plugin is nu klaar voor gebruik

Aanbevolen plugins

[accordion collapsible=”true”]
[section title=”WordPress SEO by Yoast”]
De SEO plugin van Joost de Valk is eigenlijk een must voor elke WordPress installatie. Deze plugin zorgt er in grote lijnen voor dat Google je website goed kan indexeren. Natuurlijk is WordPress out of the box al redelijk zoekmachine-vriendelijk, maar deze plugin geeft net even wat extra’s.

Installatie

Zoek op SEO Yoast en installeer de plugin “WordPress SEO” door Joost de valk.

Instellingen

Het belangrijkste is dat je de homepage hier voorziet van mooie META informatie. Als je je homepage als berichtenpagina hebt ingesteld heb je daar namelijk anders geen toegang tot. Ga daarvoor naar Titels & Meta’s en dan tabblad Home.

Eigenlijk staan de meeste instellingen van deze plugin al goed.

Als je last hebt van lelijke titels ga je naa “Titels & Meta’s” en vink je “Forceer herschrijven titels” aan.
[/section]

[section title=”BackWPup”]
Goeie back-ups is heel belangrijk. Zeker bij een open-source applicatie als WordPress waar van alles fout kan gaan tijdens het updaten. Ook bestaan er altijd potentiële veiligheidsrisico’s waardoor je website offline kan gaan.

Met BackWPup haal je een tool binnen die volledig automatisch back-ups maakt en voor je weg zet op de lokale schijf, een externe FTP server of zelfs via Dropbox. Ik heb al eerder geschreven over deze plugin, dat lees je hier.

Installatie

Zoek op BackWPup en installeer de plugin “BackWPup” door Daniel Hüsken.

Instellingen

Als je een nieuwe taak aanmaakt wordt standaard de gehele WordPress installatie meegenomen. Je kan kiezen voor 5 export mogelijkheden:

  • Lokale map: gebruik het voorbeeld die er onder staat of vul zelfs iets in (meestal /home/GEBRUIKERSNAAM/)
  • Back-up naar e-mail: stuur eenvoudig een e-mail met een back-up. Niet aan te raden als je een grote website hebt.
  • Back-up naar FTP-server: ideaal om meerdere back-ups te bewaren van meerdere WordPress websites. Gebruik een FTP server of een netwerk schijf thuis met ingebouwde FTP server.
  • Back-up naar Dropbox: Koppel het script met Dropbox en hij zet de back-ups automatisch weg in je zelf uit te kiezen Dropbox map. Daarna zullen je aangesloten apparaten hem uiteraard ook zo snel mogelijk binnen halen. Zo heb je meerdere back-ups van je back-up!
  • Back-up naar Sugarsync, Amazon S3, Google Cloud Storage, Microsoft Azure en Rackspace Cloud: Dit zijn meer geavanceerde diensten die niet aan te raden zijn voor “beginners”.

[/section]
[section title=”W3 Total Cache”]
Om een snelle website te hebben moet je beginnen met goede webhosting die WordPress ondersteunt. Daarnaast is het belangrijk om je installatie zo clean mogelijk te houden.

Om je website écht snel te presenteren gebruik je de W3 Total Cache plugin. Deze plugin heeft verschillende technieken om WordPress te koppelen aan op de server aanwezige cache technieken.

Installatie

Zoek op W3 Total Cache en installeer de plugin “W3 Total Cache” door W3 Edge.

Instellingen

De instellingen van W3 Total Cache hangen heel erg af van de server waar je WordPress op staat. Bij de tab general zie je allemaal selectie boxjes waar je de desbetreffende techniek op kan laten rusten. Als er niets te kiezen valt kies je voor “Disk: Basic” of “Disk: Enhanced”. Let er wel op dat dit extra schijfruimte kost!

Op de betere servers staan tools als PHP APC geïnstalleerd. Als je deze kiest dan zal WordPress alles rechtstreeks cachen in geheugen via PHP APC. Op deze manier zijn er minder schijfbewerkingen nodig en wordt de website dus sneller en sneller.

Pas trouwens op met de minify functies van JavaScript. Er zijn verschillende bugs gemeld in redelijk normale installaties waarin de JavaScript niet deed wat het zou moeten. Door het uitzetten van de minify functie (combineren kan wel gewoon) ging het beter.

[/section]

[/accordion]